Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Υποχρεωτική καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών



 Σπορά στο 20% της καλλιεργήσιμης έκτασης κάθε εκμετάλλευσης, αλλιώς ενισχύσεις τέλος
Της Μαρίας Γιουρουκέλη
Τα «πάνω-κάτω» στο χώρο των αροτραίων καλλιεργειών (βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι), φέρνει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για υποχρεωτική σπορά ψυχανθών (κτηνοτροφικά φυτά) στο 20% της καλλιεργήσιμης έκτασης κάθε εκμετάλλευσης.

Διαφορετικά, οι παραγωγοί θα χάνουν τα σχετικά δικαιώματα ενίσχυσης.
Η σχετική απόφαση υπαγορεύεται στο πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει από φέτος ο φιλοπεριβαλλοντικός κανονισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (καθεστώς πολλαπλής συμμόρφωσης), για αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών) με ψυχανθή. Αυτό γίνεται, προκειμένου να «ξεκουραστούν» τα χωράφια από εντατικές καλλιέργειες που απαιτούν συνεχή χρήση λιπασμάτων και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες οργανικές ουσίες.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς αφορά μεγάλο αριθμό αγροτών, αλλά και καταστημάτων γεωργικών εφοδίων (σπόροι).
Όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε την Άνοιξη (ΦΕΚ 509 Β’/23 Απριλίου 2010) δεν επικοινωνήθηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να αγνοούν τη σχετική υποχρέωση.
ΕνημέρωσηΤην ίδια στιγμή, και οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας σπόρων ζητούν επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες γύρω από την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2010-11, και να αποφευχθούν παλινωδίες όπως αυτές που είχαν δημιουργηθεί το 2006 με παρόμοια απόφαση που στο τέλος? ανεστάλη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο 2006-7, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αποφασίσει να εφαρμόσει το σχετικό κανονισμό. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις σπόρων είχαν προβεί σε μαζικές προμήθειες σπόρων ψυχανθών, προκειμένου να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση.
Όμως, την τελευταία στιγμή το υπουργείο υπαναχώρησε - υπό την πίεση αγροτο-συνεταιριστών, ανακοινώνοντας την αναβολή του μέτρου μέχρι τη σύνταξη του εδαφολογικού χάρτη της χώρας, ο οποίος θα προσδιόριζε σε ποιες περιοχές τα εδάφη έχουν κάτω από 3% οργανική ουσία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις σποροπαραγωγής να υποστούν τεράστια ζημιά.
Επιλέξιμα είδηΝα σημειωθεί ότι στις επιλέξιμες καλλιέργειες ψυχανθών περιλαμβάνονται ο βίκος, η ρόβη, το τριφύλλι, η μηδική-κτηνοτροφικά μπιζέλια, τα κουκιά, τα λαθούρια και τα λούπινα.
Σε αγροτεμάχια στα οποία έχει καλλιεργηθεί ψυχανθές ως κύρια καλλιέργεια, δεν απαιτείται συμπληρωματική.
Επίσης, ο αγρότης απαλλάσσεται της σχετικής υποχρέωσης εφόσον αποδείξει με ατομική ή συλλογική ανάλυση του εδάφους ότι τα χωράφια έχουν πάνω από 3% οργανική ουσία.
...σας ενδιαφέρει
Με το ποσό των 255.500 ευρώ θα επιδοτηθεί το σχέδιο εκσυγχρονισμού της μονάδας ζωοτροφών της ΕΑΣ Βόλου, καθώς η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκρινε την υπαγωγή της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο Ν.3299/04. Το κόστος του επενδυτικού σχεδίου αναβάθμισης του εργοστασίου που βρίσκεται στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου ανέρχεται σε 730.000 ευρώ και τα 255.500 ευρώ της επιδότησης αντιστοιχούν στο 35% της επένδυσης.
Την ανησυχία του για την κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες, που έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες αύξηση στην τιμή των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο ίδιος επισήμανε πως ζήτησε να εφαρμοσθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα αρωγής που είχε βοηθήσει να στηριχθούν ορισμένες από αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2007 και του 2008.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), οι τιμές των σιτηρών, στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν κατά 60% έως 80%, οι τιμές του καλαμποκιού 40% και του ρυζιού 7%.
Ψηφίστηκαν στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της Ε.Ε. τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, που υποβλήθηκαν από τα κράτη - μέλη, συνολικού ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ.
Από το κονδύλι αυτό, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 20 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν τη διανομή περίπου 89.000 τόνων σιτηρών και ένα τόνο βουτύρου, από τα κοινοτικά αποθέματα της παρέμβασης.
Ξεκίνησε κι επίσημα η λειτουργία του δικτυακού τόπου ecotton.gr, του ολοκληρωμένου δηλαδή πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης βάμβακος, του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το συγκεκριμένο μέσο στοχεύει στην on line ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων γύρω από το προϊόν σχετικά με την αγοραπωλησία του βαμβακιού, με στόχο τη διαφάνεια και την εξασφάλιση του παραγωγού.
Το 5,7% των συνολικών αμέσων κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων εισέπραξαν το 2009, οι Έλληνες αγρότες, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά πέρυσι καταβλήθηκαν στους αγρότες των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε. άμεσες ενισχύσεις συνολικού ύψους 44,454 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 20,4%, εισέπραξαν οι Γάλλοι αγρότες, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (13,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου