Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Ποδαρικό» για Σμάλενμπεργκ και στην Ισπανία


Για πρώτη φορά, ο ιός Σμάλενμπεργκ επιβεβαιώθηκε και σε ισπανικό έδαφος, ανεβάζοντας σε οκτώ τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί. Ο ιός εντοπίστηκε σε εκμετάλλευση με αιγοπρόβατα, στην επαρχία της Κόρδοβας, στην Ανδαλουσία.
Στις 6 Μαρτίου στη συγκεκριμένη μονάδα αναφέρθηκε μία περίπτωση αποβολής που παρουσίαζε την κλινική εικόνα της ζωονόσου.
Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, η συγκεκριμένη ασθένεια δεν επηρεάζει τον άνθρωπο και ότι «δεν φαίνεται να έχει άμεση οικονομική επίπτωση στην εκμετάλλευση». Ωστόσο, όπως λέει στο πρακτορείο Efe ο Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ Βιθκαΐνο, καθηγητής στην κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν και άλλα κρούσματα στη χώρα.
Εκτός από την Ισπανία, ο ιός μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Βρετανία. Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ιταλία, σε πάνω από 2.100 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός πλήττει τα πρόβατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου